Skip to main content
Nieuws

Maandelijkse preventietip: Goede voornemens

By 23 januari 2020No Comments

We werken op allerlei manieren aan brandveiligheid. Burgers kunnen er zelf ook veel aan doen. Daarom geven we maandelijks een preventietip. Deze maand: goede voornemens

Omdat burgers zelf ook veel aan brandveiligheid kunnen doen, geven we elke maand een preventietip. Deze wordt via www.vrubrandweer.nl, social media en de middelen van de gemeenten verspreid. Mocht je er vragen over krijgen, dan kun je naar deze media verwijzen.

Deze maand gaat de tip over de gemaakte goede voornemens voor 2018 onder het motto: Goede voornemens

Wij hebben een goed voornemen voor u! Heeft u al goede voornemens voor 2018 gemaakt? Wij hebben er wel één voor u: maak met een paar simpele stappen uw huis brandveilig. Een checklist en de Woningcheck-app helpen u op weg: https://www.brandweer.nl/brandveiligheid/doe-de-woningcheckD

Jaarlijks vinden in de regio Utrecht ruim 400 woningbranden plaats waar de brandweer voor moet uitrukken. Die branden zorgen vaak voor veel schade en leed. Gelukkig kunt u zelf veel doen om de kans op brand zo klein mogelijk te houden. Mocht er toch brand uitbreken, zorg dan dat u zo goed mogelijk kan vluchten. Een gemiddelde woonkamer kan namelijk al in een minuut of drie volledig in lichterlaaie staan. Zorg dus dat u goed voorbereid bent op brand. Met de checklist en de Woningcheck-app kan u uw eigen huis doorlopen.

Stoken: vaak ontstaat brand in het schoorsteenkanaal als gevolg van slecht onderhoud of verkeerd stoken. Laat daarom jaarlijks uw schoorsteen vegen en stook schoon en droog loofhout.

Koken: het grootste deel van de branden ontstaat in de pan of op het fornuis. Ook de oven, magnetron en frituur zijn objecten waarin vaak brand ontstaat. Door een kookwekker te gebruiken, vergeet u de pan op het vuur niet.

Voorkom de belangrijkste brandoorzaken De drie belangrijkste oorzaken van brand in huis zijn:

  • Stoken: vaak ontstaat brand in het schoorsteenkanaal als gevolg van slecht onderhoud of verkeerd stoken. Laat daarom jaarlijks uw schoorsteen vegen en stook schoon en droog loofhout.
  • Koken: het grootste deel van de branden ontstaat in de pan of op het fornuis. Ook de oven, magnetron en frituur zijn objecten waarin vaak brand ontstaat. Door een kookwekker te gebruiken, vergeet u de pan op het vuur niet.
  • Elektrisch apparaat: met name in de wasmachine en wasdroger ontstaat brand. Reinig na gebruik de filters en haal apparaten eens per jaar van hun plaats om de ruimte stofvrij te maken. Sluit de apparaten rechtstreeks aan op een stopcontact, zonder verlengsnoer.Stoken: vaak ontstaat brand in het schoorsteenkanaal als gevolg van slecht onderhoud of verkeerd stoken. Laat daarom jaarlijks uw schoorsteen vegen en stook schoon en droog loofhout.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met André Overeem (preventiemedewerker) via telefoonnummer 088-8783947 of e-mailadres a.overeem@vru.nl

Zo zorgen we samen voor een brandveilig 2018!