Skip to main content
Keurmerk Veilig Ondernemen

Voorkom Kraken en illegale feesten in uw leegstaande panden op Oudenrijn

By 10 februari 2020april 13th, 2022No Comments

Afgelopen jaar was het weer eens raak op
de Rijnzathe Oudenrijn. Krakers hadden een
bedrijfspand gekraakt. Afgelopen week was Lageweide weer aan de beurt.

Het zal je maar gebeuren als ondernemer: krakers in je pand. Die er ondanks het kraakverbod nog altijd wekenlang mogen bivakkeren, omdat ze wachten op een uitspraak van de rechter. Kraken is sinds 2010 verboden, maar krakers mogen een uitspraak over een eventuele ontruiming afwachten in het kraakpand. Een soort maas in de wet. Als krakers naar de rechter stappen om ontruiming aan te vechten, hoeven ze het pand nog niet uit, en dit kan helaas lang duren.

In het kader van herontwikkeling van onroerend goed komt het regelmatig voor dat er sprake is van een (soms korte) periode van leegstand voordat herontwikkeling daadwerkelijk plaatsvindt. De kans is aanwezig dat in deze tussenperiode krakers hun intrek nemen in uw leegstaande pand. Zij zullen doorgaans schermen met een beroep op het huisrecht om een ontruiming op korte termijn te voorkomen. Met als gevolg dat de herontwikkelingsplannen worden gefrustreerd. Kosten voor processen moeten gemaakt worden en inkomsten blijven uit, en vaak komt uw gebouw er gehavend uit. Een tijdelijke oplossing voor deze problemen kan zijn leegstandsbeheer of met een minder sympathieke benaming “anti-kraak”. Dit houdt in tijdelijke bewoning door particulieren of ondernemers waardoor de voorgaande risico’s verkleind worden. Door dit te regelen via een professionele organisatie (zie KLB keurmerk Leegstand), kunnen de risico’s voor de leegstaande panden verminderd worden. Uiteraard zijn er ook andere oplossingen, zoals elektronische beveiliging en controles etc. Heb het hier vooral zelf met andere ondernemers over. En voorkomen is beter dan genezen. TIP: De politie kan bij op heterdaad “kraken” door de nieuwe kraakwetgeving direct ingrijpen! Bel 112 bij heterdaad 0900-8844 bij overige vragen of neem contact op met uw wijkagent.

Camera in beeld

Camera in Beeld is een digitale kaart waarop je kunt zien waar camera’s hangen. De politie kijkt voor een onderzoek even op CIB en ziet in 1 oogopslag welke camera’s zicht hebben op de openbare weg en mogelijk iets hebben geregistreerd over een incident. CIB draagt op deze manier bij aan een effectievere en snellere opsporing. Hoe meer burgers en ondernemers hun camera’s aanmelden op www.politie.nl/cib hoe beter.

’Donkere Dagen Offensief’

In de winterperiode is het ‘Donkere Dagen Offensief’ van kracht. De dagen worden weer korter en de nachten langer, volgens de statistieken neemt de kans op overvallen en bedrijfsinbraken toe. Dit is voor de politie en gemeenten, maar natuurlijk ook voor collectief beveiliger Spike Security aanleiding om de krachten te bundelen en te proberen de criminaliteit tegen te gaan. Het is onmogelijk en onwenselijk om op iedere hoek van de straat een politieagent te plaatsen en daarom is ook de politie vooral afhankelijk van de oren en ogen van u als ondernemer en verzoekt u dan ook verdacht gedrag altijd te melden!

Verdacht Wat is nu precies verdacht gedrag? Het kan gaan om onbekende personen in de omgeving van uw pand die zich vreemd gedragen of om auto’s, brommers of zelfs fietsen die meerdere malen terugkeren op uw terrein. Aarzel dan niet, bel 112 en breng de politie hiervan altijd direct op de hoogte! Aangezien het in dergelijke gevallen gaat om een mogelijke dader confrontatie, zal meestal direct een politie eenheid worden gestuurd.

Gelegenheid Inbraken kunnen worden voorkomen door goed hang- en sluitwerk, gesloten deuren en ramen en een goede verlichting rondom uw bedrijfspand. ‘De gelegenheid maakt de dief’, maar zelfs een professionele inbreker zal altijd een kansberekening maken: ‘kom ik snel en gemakkelijk binnen en ligt de buit voor het grijpen’? Als we allemaal alert zijn én blijven op hetgeen er zich op uw terrein plaatsvindt en op kostbaarheden en inbraak- gevoeligheid van uw bedrijfspand, dan creëren we gezamenlijk een grotere veiligheid en daarnaast meer saamhorigheid.

Voorkom misbruik van uw bedrijfspand. Weet aan wie u verhuurt!

Wanneer u bedrijfsruimte verhuurt, wees dan alert op wie uw huurder wordt. U kunt slachtoffer worden van personen die uw bedrijfspand misbruiken voor illegale hennepteelt. Een actueel fenomeen binnen de hennepteelt is het huren van leegstaande panden op bedrijfsterreinen. Alspandeigenaar wilt u graag zo snel mogelijk een huurder. Criminele henneptelers springen op die behoefte in, huren uw woning onder valse voorwendselen en laten u met de schade zitten.

WhatsApp-groep: Oudenrijn Alert

In deze appgroep kunnen mensen die werkzaam zijn op het bedrijventerrein Oudenrijn elkaar op de hoogte houden van verdachte of onveilige situaties.De WhatsApp-groep is bedoeld om elkaar alert te maken op verdachte of onveilige situaties op bedrijventerrein Oudenrijn en is geen vervanging voor het melden aan de politie of brandweer. In noodgevallen of heterdaadsituaties, stuurt u geen app, maar belt u altijd 112. Doe dus altijd eerst een melding en app eventueel later. Laat aan elkaar weten of 112 gebeld is, om een regen aan 112-meldingen te voorkomen. Wil je ook worden toegevoegd? Stuur dan even een mail naar : info@oudenrijn.nl

Maandelijkse preventietip: Goede voornemens

01-2018 Jaarlijks vinden in de regio Utrecht ruim 400 woningbranden plaats waar de brandweer voor moet uitrukken. Die branden zorgen vaak voor veel schade en leed. Gelukkig kunt u zelf veel doen om de kans op brand zo klein mogelijk te houden. Mocht er toch brand uitbreken, zorg dan dat u zo goed mogelijk kan vluchten. Een gemiddelde woonkamer kan namelijk al in een minuut of drie volledig in lichterlaaie staan. Zorg dus dat u goed voorbereid bent op brand. Met de checklist en de Woningcheck-app kan u uw eigen huis doorlopen.

Installateurs en verzekeraars willen af van brand door kortsluiting

01-2018 Installateurs en verzekeraars binden de strijd aan met kortsluiting in bedrijfspanden door ondeugdelijke, elektrische installaties middels de NTA 8220. Brandje hier, brandje daar. Wie denkt dat het affikken van een bedrijfsgebouw zelden voorkomt, komt bedrogen uit. Ten minste als we verzekeraars en installateurs mogen geloven. Volgens hen richten bedrijfspanden ieder jaar voor miljoenen schade aan. Doodzonde, vindt Uneto VNI. Vooral omdat een groot deel van de ellende te voorkomen is. “Afgelopen zomer gingen onder meer enkele stallen in vlammen op, waarbij veel dieren omkwamen. Ondeugdelijke elektrische installaties zijn een belangrijke oorzaak van zulke branden.”

Helft onderzochte CO-melders onveilig!

Hierbij extra informatie omtrent onveilige CO melders. Mocht je thuis of in het bedrijf CO- melders hebben dan is het raadzaam om deze informatie eens goed door te lezen en te controleren of dat deze wel of NIET voldoet aan de veiligheidseisen. Mocht het allemaal te onduidelijk zijn dan is het raadzaam om bij de leverancier van de CO melder navraag te doen.

Hé doe de deur dicht

De Landelijke Brandpreventieweken worden elk jaar in oktober gehouden, zo ook dit jaar. Met de slogan ‘Hé, doe de deur dicht!’ wordt landelijk aandacht gevestigd op het sluiten van deuren voor het slapen gaan om de kans op slachtoffers bij brand te verkleinen. Deuren sluiten en rookmelder checken Hé doe de deur dicht is een gratis advies en eenvoudig uit te voeren. Sluit voor het slapengaan de binnendeuren. Gesloten deuren zorgen ervoor dat de giftige rook – de grootste bedreiging bij brand- nog een tijd buiten de leefruimte blijft. Het geeft je meer dan 10 minuten extra vluchttijd. Kortom, een gratis advies dat levens redt. Zorg voor rookmelders die je ook echt kunt horen. Want als je slaapt, slaapt jouw neus ook. Je ruikt geen rook, maar het alarm van de rookmelder hoor je wel. Uit onderzoek blijkt dat in 70% van de woningen een rookmelder is geplaatst, maar dat slechts 45% van die rookmelders ook echt werkt. Kun je zelf geen rookmelder plaatsen? Vraag het rookmelderteam.

De Brandpreventieweken in de regio Utrecht
In onze regio verspreiden we de informatie van ‘Hé doe de deur dicht’ tijdens onze verschillende activiteiten. In samenwerking met de veiligheidsregio’s Flevoland en Gooi & Vechtstreek hebben we een brochure voor senioren gemaakt om hen over brandveiligheid te informeren. We hebben alle woningcorporaties van informatie over brandveiligheid in huis voorzien, die zij in hun media gaan verspreiden. Via onze (sociaal) media kanalen besteden we deze maand extra aandacht aan brandveiligheid. En als tipje van de sluier publiceert de ouderenbond KBO-PCOB in hun blad in november een artikel en een persoonlijk verhaal over brand.

De Nationale Brandpreventieweken 2017

De Brandpreventieweken worden door Brandweer Nederland en de Brandwondenstichting georganiseerd. Er wordt aandacht gevraagd voor het thema ‘Hé doe de deur dicht’ en voor de (on)mogelijkheden voor senioren om bij brand op tijd te vluchten. Landelijk wordt de hele maand op sociaal media informatie over brandveiligheid verspreid en worden mensen opgeroepen een thuistest te doen. Hieruit rolt een advies met veiligheidsproducten zoals rookmelders en tips voor een brandveiliger leven.

VRU brandweer gaat in gesprek met jou

VRU brandweer helpt burgers brandwijzer te worden, aangezien brandveiligheid iedeverantwoordelijkheid is.  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met André Overeem

(preventiemedewerker) via telefoonnummer 088-8783947 of e-mailadres a.overeem@vru.nl

Bedrijventerrein Oudenrijn behaalt haar 5e KVO-Certificaat

Op 19 april 2017 heeft Bedrijventerrein Oudenrijn alweer haar 5e KVO-Certificaat in ontvangst mogen nemen! Ondernemers, gemeente, politie en brandweer werken samen aan een schoon, heel en veilig bedrijventerrein Oudenrijn. Dat heeft ook de afgelopen periode weer tot uiteenlopende maatregelen en resultaten geleid waarbij dit jaar de uitstraling van het bedrijventerrein voorop werd gesteld.

Klik hier voor de foto’s

Wilt u ook deel uitmaken van dit team en daadwerkelijk het verschil maken? Mail naar: info@oudenrijn.nl

Heeft u een alarmsysteem?

De donkere winterdagen zijn weer aangebroken. De laatste tijd wordt het terrein weer bezocht door bedrijfsinbrekers. Hierbij is recentelijk ook een kluis weggenomen. Helaas was dit bedrijf niet voorzien van een alarmsysteem waardoor de inbrekers alle  tijd hadden om de zware kluis weg te nemen. 

Waarom is een Alarmsysteem belangrijk? Uw vrijheid is een hoog goed; de veiligheid van u en uw spullen zijn daarom van groot belang. Goede sloten en andere preventiemiddelen zijn van groot belang. Als uitbreiding kunt u kiezen voor elektronische inbraakbeveiliging. Voor bedrijven is dit tegenwoordig  echt van belang.  Een alarm werkt zowel preventief als bij een werkelijke inbraakpoging.  Een inbreker zal al snel uw bedrijfspand voorbij gaan, als hij weet dat er een alarmsysteem hangt (raam/deurstickers of een zichtbare buitensirene schrikken al af!). Mocht de  inbreker toch tot een inbraakpoging overgaan, dan zal de sirene van het alarmsysteem afgaan. Dit doet de meeste inbrekers afzien van het binnentreden van het pand. Het alarmsysteem zal in dit geval wel al een telefonische melding geven, zodat u op de hoogte bent van de inbraakpoging. Mocht de inbreker toch niet afgeschrikt worden, dan zou door een adequate alarmopvolging de schade beperkt kunnen blijven. Mocht u denken dat alarmsystemen  veel geld kosten. Er zijn al gsm alarmsystemen verkrijgbaar vanafongeveer 150 euro .

Wees alert op skimming van tankpasen

28-8-2015 Het blijkt  dat de laatste tijd meerdere tankpassen uit vrachtwagens worden gestolen via een inbraak met “meestal” minimale en bijna onzichtbare schade. Als bij de tankpas ook een pincode wordt gevonden wordt de tankpas ter plaatse geskimd en weer teruggelegd. Op deze manier wordt de gekopieerde tankpas pas geblokkeerd op het moment dat de fraude wordt ontdekt. Veel transportbedrijven hebben dan ook het idee dat er, ondanks zeer lichte braakschade aan de vrachtwagen combinatie, niets is weggenomen. De aangifte en/of melding aan de politie blijft op dat moment dan ook meestal achterwege. In een later stadium kan met een gekopieerde versie van de tankpas op kosten van de transportondernemer getankt worden. Op het moment dat de transportondernemer het skimmen bemerkt is het al te laat; duizenden liters diesel zijn getankt en in rekening gebracht.Uit verzamelde informatie blijkt  dat de vertankingen meestal plaatsvinden bij onbemande tankstations zonder camerabewaking. Deze zijn in de industriegebieden veel aanwezig.

Security alert tankpassenfraude : bewaar geen tankpassen in de vrachtauto en houdt pas en pincode gescheiden!

Laat uw kenteken vastzetten!

Jaarlijks worden er ca. 20.000 kentekenplaten gestolen die vervolgens worden gebruikt bij criminele activiteiten, zoals ramkraken, overvallen, ontduiking van motorrijtuigenbelasting en benzinediefstallen. Daarnaast verliezen automobilisten zo’n 100.000 kentekenplaten per jaar. Laat uw kenteken dus vastzetten.

Voorkom een hennepkwekerij in uw pand

De afgelopen twintig jaar is de hennepteelt in Nederland omvangrijk, professioneel en grootschalig geworden. Deze ontwikkeling zorgt steeds vaker voor overlast, verloedering en brandgevaar in woonwijken en op bedrijventerreinen. Onlangs is er op Oudenrijn ook weer een hennep kwekerij aangetroffen. Hoe voorkom je nu dat je een pand verhuurt en ongewild in aanraking komt met de criminele wereld van de hennepteelt? Download hier de flyer.

Betrokkenheid Politie, uw wijkagent Erik Schep

Bij alle 34 Keurmerk Veilig Ondernemen gebieden in Utrecht is ook de politie een overlegpartner in het samenwerkingsverband.  De politie maakt met ondernemers duidelijke afspraken voor betere afstemming op het winkelgebied of bedrijventerrein. De wijkagent is voor u het eerste aanspreekpunt bij de politie. U kunt bij Erik Schep onder meer terecht met vragen of informatie over bedrijfsinbraken, vernielingen, interne diefstallen en verkeerssituaties. Download hier de flyer met zijn contactgegevens.

Veilig Ondernemen Scan

Met deze scan kunt u gratis en eenvoudig inzicht krijgen in de verschillende criminaliteitsrisico’s voor uw onderneming en het gebouw. U ontvangt, direct na het invullen een onafhankelijk advies met veiligheids- en beveiligingsmaatregelen die passen bij de risico’s voor uw onderneming. Adviezen die te maken hebben met uw organisatie, het gebouw en elektronische beveiliging. U kunt daarbij aangeven welke maatregelen u wenst door te voeren en welke u al genomen heeft.

Zo bereidt u zich goed voor. Ga naar: www.veiligondernemenscan.nl

Stop Cybercrime Nu

40 procent van de Nederlandse ondernemers is afgelopen jaar slachtoffer geweest van cybercrime, volgens een schatting van de politie. Cybercrime, computercriminaliteit, digitale

criminaliteit: allemaal termen voor deze vorm van criminaliteit die zich richt op computers of andere systemen zoals mobiele telefoons en pinautomaten. Doe de scan en zie hoe veilig uw

bedrijf is: www.stopcybercrime.nu

Checklist Brand

Ieder jaar ontstaat bij een groot aantal ondernemingen brand. In zeker één op de tien

bedrijfsbranden is de oorzaak onachtzaamheid bij brandgevaarlijke werkzaamheden. Ook brandstichting en onveilig gebruik van de elektrische installatie zijn veel voorkomende oorzaken van brand. Veel bedrijven die getroffen worden door een grote brand komen de gevolgen ervan niet te boven. Een goede brandverzekering is dus een must, maar het is nog beter om brand in

uw bedrijfspand te voorkomen. Kijk op de pagina voorkom brandstichting en vul de Checklist

Brandstichting nu in!

Meldpunt Buiten Beter

Zie u een probleem buiten op straat of in de buurt? Die lantaarnpaal nog steeds niet gerepareerd? Een vies bushokje, vuilniszakken ergens gedumpt of

een fietspad met enorme gaten? Laat het snel en simpel weten met BuitenBeter. Deze App helpt u om gemakkelijk problemen, irritaties en verbeteringen bekend te maken bij de gemeente.

Download voor Android

Download voor Iphone / IPad